Američke palačinke

Kod nas se palačinke uvijek jedu za večeru.

Zapravo mi je uvijek bilo čudno kad bih u raznim američkim serijama čula - pancakes for breakfast (palačinke za doručak). Iskreno, ni ne znam kakvi su običaji kod drugih, da li se kod nas palačinke možda također jedu za doručak?


U svakom slučaju, ove palačinke volim ponekad napraviti za promjenu od klasičnih, tankih. Ono što ovu smjesu čini drugačijom je prašak za pecivo i gusta smjesa, zbog kojih više liče na male tortice. U klasičan recept ide samo mlijeko, no ja uvijek volim pomiješati i malo jogurta  ili umjesto mlijeka koristiti Stepko. Na taj način palačinke iznutra postanu sočne, pjenaste i rahle.


Priznajem, s receptom za palačinke eksperimentirala sam mnogo.. ovaj recept je ono što je iz toga proizašlo - jednostavan i osnovan.  Od tada radije mijenjam premaze i umake nego li sami recept.

Američke palačinke

200 g oštrog brašna
pola vrećice praška za pecivo (cca 5g)
1 žlica šećera
prstohvat soli
1 jaje
200ml mlijeka
100ml tekućeg jogurta
1 žlica rastopljenog maslaca
1 žličica vanilije

U jednoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo, šećerom i soli.
U drugoj posudi pjenjačom lagano umiksajte jaje. Dodajte mlijeko, jogurt, maslac i vaniliju, te spojite s jajetom.
Spojite mokru i suhu smjesu, mješajući pjenjačom dok ne razbijete sve grudice.
Smjesa koju biste trebali dobiti je otprilike gustoće smjese za pohanje, pa po potrebi dodajte dodatnog brašna ili mlijeka da biste dobili tu gustoću.

Na vruću tavu ulijte malo smjese, kako bi formirali male krugove jednake debljine. Palačinku preokrenite kada vidite da se oko dna formirao čvrsti rub (oko 30-40 sekundi), pa na suprotnoj strani nastavite peći nešto kraće, dok ne dobije smečkasto-zlatnu koricu.



Poslužite ih kako najviše volite, jer nema pravilnog i nepravilnog načina serviranja.. zaigrajte se! Kod nas je upravo počela sezona kupina, pa sam s friško ubranima napravila vrlo jednostavan umak (kupine izdinstane na maslacu, s malo šećera).


Ove palačinke su puno brže gotove s izradom - očito, jer su 5x deblje nego klasične, manje ih ispadne, ali i manje ih se može pojesti. Od ovog recepta ispadne oko 15-17 komada, sasvim dovoljno za večeru za nas šestero.



Da li će vaše palačinke biti za doručak ili za večeru?

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. Obične ili amerićke i kod nas uvijek ali za večeru baš zanimljivo i kod meni je slučaj da nam one nisu desert.Tvoje fine i bucmaste.

    ReplyDelete
  2. Obožavam američke palačinke i često ih pravim kod kuće :)

    ReplyDelete

Post a Comment